SPONSORZY 2012

  • Oerlemans Foods Polska, Strzelno
  • Winterhalter Gastronom Sp. z O.O. - zmywarki przemysłowe dla gastronomii.
  • Prymat
  • alva.pl
  • WELMAX
  • WELMAX

KALENDARZ

Kwiecień 2017
PoWtŚrCzPtSoNd
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

SOCIAL MEDIA

PRZEPISY

PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA ZAGRODOWEGO Z GRUSZKAMI, MIODEM I BAKALIAMI

Czwartek, 12-07-2012

1 porcja podudzi = około 650 kcal/ porcja ziemniaków = około 135 kcal

Składniki dla 4 osób:

  • 8 podudzi z kurczaka zagrodowego
  • 2 świeże gruszki pokrojone w cząstki
  • 1 marchew pokrojona w słupki
  • ½ selera pokrojonego w słupki
  • 1 pietruszka pokrojona w słupki
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • Garść ulubionych bakalii (daktyle, rodzynki, suszone i wędzone śliwki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu akacjowego
  • Otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • Kilka listków świeżej szałwii (ew. gałązek świeżego tymianku)
  • Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Podudzia z kurczaka zagrodowego przełożyć do miski razem z gruszkami, marchewką, selerem, pietruszką, orzechami, bakaliami i czosnkiem. Następnie dodać miód, skórkę i sok z cytryny, sos Worcestershire, szałwie i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Tak przygotowane mięso przełożyć wraz z dodatkami do 4 (wcześniej przygotowanych) torebek z papieru do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 1 godzinę.

Aromatycznego kurczaka podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, skropionego sosem powstałym w trakcie pieczenia i opiekanymi ziemniakami.

Zamarynowanego w ten sposób kurczaka można również upiec w foliowym worku do pieczenia.

Konrad Birek




Galeria przepisu





PRZEPIS SZEFA