SPONSORZY 2012

  • Oerlemans Foods Polska, Strzelno
  • Winterhalter Gastronom Sp. z O.O. - zmywarki przemysłowe dla gastronomii.
  • Prymat
  • alva.pl
  • WELMAX
  • WELMAX

KALENDARZ

Marzec 2017
PoWtŚrCzPtSoNd
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

SOCIAL MEDIA

PRZEPISY

Tiramisu / Deser kawowy z serka mascarpone z likierem Amaretto

Sobota, 14-07-2012

Składniki dla 4 osób :

  •  4 żółtka
  •  2 białka
  •  180 g cukru pudru
  •  400 g serka mascarpone
  •  ½ kieliszka likieru Amaretto di Saronno
  •  5 ciasteczek migdałowych
  •  2 paczek biszkoptów savoiardi
  •  szklanka mocnej kawy espresso
  •  2 łyżki kakao nie słodzonego

 

TECHNIKA PRZYGOTOWANIA

Mikserem ubijamy żółtka z cukrem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Osobno ubijamy na sztywna pianę białka z odrobina soli. Do miseczki z ubitymi żółtkami dodajemy po trochu ser mascarpone i cały czas miksując, dolewamy likier. Gdy krem zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji, dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy. Do kremu dodajemy zmielone w mikserze ciasteczka migdałowe i przystępujemy do drugiego etapu przygotowania naszego deseru. Każdy z biszkoptów zanurzamy na krótko w kawie, tak aby niezupełnie nią nasiąkły i układamy je równą warstwą w formie do pieczenia. Wykładamy połowę kremu i przykrywamy go kolejną warstwą w formie do pieczenia. Wykładamy połowę kremu i przykrywamy go kolejną warstwą maczanych w kawie biszkoptów. Smarujemy wierzch pozostałym kremem i wstawiamy do lodówki na minimalnie 4 godziny. Deser podajemy pokrojony na kawałki, posypany gorzkim kakao.  

Giancarlo Russo




Galeria przepisu





PRZEPIS SZEFA