SPONSORZY 2012

  • Oerlemans Foods Polska, Strzelno
  • Winterhalter Gastronom Sp. z O.O. - zmywarki przemysłowe dla gastronomii.
  • Prymat
  • alva.pl
  • WELMAX
  • WELMAX

KALENDARZ

Maj 2017
PoWtŚrCzPtSoNd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

SOCIAL MEDIA

PRZEPISY

FILETY Z PSTRĄGA W SOSIE MAŚLANO-KOPERKOWYM Z PRAŻONYMI PŁATKAMI MIGDAŁÓW

Piątek, 14-12-2012

 

FILETY Z PSTRĄGA W SOSIE MAŚLANO-KOPERKOWYM Z PRAŻONYMI PŁATKAMI MIGDAŁÓW

Składniki dla 4 osób:

8 filetów z pstrąga ze skórą

4 rozgniecione ząbki czosnku

Sól, pieprz cytrynowy do smaku

4 łyżki mąki

Olej rzepakowy do smażenia

 

50 g masła roślinnego

4 duże łyżki prażonych płatków migdałowych

Sok z 1 cytryny

1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat

1 pęczek posiekanego koperku

 

1 pęczek rukoli

4 średniej wielkości pomidory bez skóry

2 łyżki oleju lnianego

 

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety z pstrąga natrzeć czosnkiem, doprawić solą i pieprzem cytrynowym, po czym odstawić na dwie godziny do lodówki. Następnie oprószyć mąką, usmażyć z każdej strony na złoty kolor i odstawić w ciepłe miejsce.

Na patelni rozpuścić masło, dodać migdały, sok z cytryny, grubo mielony czarny pieprz i świeży koper.

Pstrąga ułożyć na talerzach, polać aromatycznym sosem z migdałami. Podawać z plastrami pomidorów i rukolą skropioną olejem lnianym.

Smacznego!

Konrad Birek

 




Galeria przepisu





PRZEPIS SZEFA