Kwiecień 2017

PRZEPISY

Barszcz czerwony w świątecznej odsłonie

Piątek, 14-12-2012

Barszcz czerwony

Magia świąt Bożego Narodzenia , to również stół, przy którym gromadzi się cała rodzina. W skład dań wieczerzy wigilijnej oprócz rozmaitych dań wchodzi  obowiązkowo barszcz czerwony.

Barszcz czerwony , buraczany jest chlubą staropolskiej kuchni . Najstarszy zachowany przepis pochodzi z XVI wieku. W Polsce figuruje obecnie w menu nawet najwykwintniejszych przyjęć.

Barszcz czerwony przygotowuje się na naturalnym zakwasie.

Składniki :

50 dkg buraków

½ szklanki wywaru z gotowanych grzybów

Wywar z warzyw:

1 pietruszka, kawałek selera, 1 marchewka

1 listek laurowy, 2-3 ziarenek ziela angielskiego, ziarenka pieprzu

Sok z cytryny

Sól , cukier

Zakwas: 1 kg buraków, czosnek, skórka z razowego chleba, 1 łyżka cukru

Kiszenie buraków jest bardzo proste. Obrane ze skórki i pokrojone w cienkie plastry  buraki układamy w szklanym słoju lub kamiennym garnku. Zalewamy dwoma litrami wody przegotowanej ciepłej. Dodajemy skórkę z chleba razowego  , co przyspiesz proces kiszenia. Słój obwiązujemy gazą i stawiamy w najcieplejszym miejscu w kuchni. Po dwóch dniach dodajemy cukier i czosnek. Po tygodniu zbieramy pianę i zlewamy zakwas.

Przygotowanie barszczu : Gotujemy wywar z włoszczyzny i drugi wywar z grzybów. Buraki umyć , pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny , zalać małą ilością wody i gotować na półmiękko. Łączymy oba wywary – grzybowy i wywar z włoszczyzny. Dodajemy zakwas buraczany oraz przyprawy. Utarty ząbek czosnku , dodajemy na kilka minut przed podaniem , co nada mu interesującą nutę smakowo – aromatyczną. Niezależnie od soli smak barszczu wyrównujemy odrobiną cukru. Kwaskowatość możemy wzmocnić kieliszkiem czerwonego wina i sokiem z cytryny. Barszcz podgrzewamy do momentu wrzenia, nie gotujemy aby nie stracił koloru i smaku.

Tradycyjnym dodatkiem do barszczu wigilijnego są uszka.

Uszka do wigilijnego barszczu.

Ciasto :

15 dkg maki, całe jajko, szczypta soli. Ciasto będzie wolniejsze niż na makaron. Wyrobione ciasto należy rozwałkować cienko. Roimy na stolnicy na małe kwadraty 4x4 cm lub nieco mniejsze. Na każdym kwadracie kładziemy nieco farszu , kwadrat składamy po przekątnej , dokładnie zlepiamy brzegi , a następnie dwa przeciwlegle rogi trójkątnego pierożka. Uszka wrzucamy do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną – są gotowe.

Farsz :

Ugotowane grzyby, z których wywar dodaliśmy do barszczu , drobno siekamy, przesmażamy na maśle z mała drobno posiekaną cebulką. Łaczymy  z 1 łyzką bulki tartej i 1 surowym jajkiem. Dodajemy pieprzu i soli do smaku.

Do takich  uszek z pikantnym nadzieniem , delikatnym ciastem, doskonałym uzupełnieniem jest właśnie kwaśny , gotowany na naturalnym zakwasie barszcz czerwony.

Smacznego!

Wiesław Bober