SPONSORZY 2012

  • Oerlemans Foods Polska, Strzelno
  • Winterhalter Gastronom Sp. z O.O. - zmywarki przemysłowe dla gastronomii.
  • Prymat
  • alva.pl
  • WELMAX
  • WELMAX

KALENDARZ

Kwiecień 2017
PoWtŚrCzPtSoNd
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

SOCIAL MEDIA

PRZEPISY

Polędwica wieprzowa z gruszką i kasztanami

Piątek, 14-12-2012

 

Polędwica wieprzowa z gruszką i kasztanami

Składniki na 4 porcje:

·        Polędwica wieprzowa 600g

·        Kasztany jadalne  400g

·        Gruszki 2szt

·        Cebula 1szt

·        Pomidory suszone w oleju Theofilos „Mój grecki smak” 6szt

·        Śliwki suszone 6szt

·        Goździki 6szt

·        Cynamon kora 1szt

·        Ziele angielskie 6szt

·        Sól i pieprz do smaku

·        Wino białe wytrawne 100ml

·        Oliwa z oliwek Extra Virgin Theofilos 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Kasztany nacinamy delikatnie na brzegach i gotujemy w wodzie przez 20 min, odsączamy i obieramy ze skórki. Polędwiczki kroimy w plastry, smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem a następnie smażymy na patelni grillowej z obydwu stron. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na 1 łyżce oliwy z oliwek. Gruszki obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grubą kostkę. Śliwki suszone oraz pomidory suszone kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy na niej gruszkę na złoty kolor. Gasimy winem, dodajemy przyprawy korzenne oraz kasztany, śliwki i pomidory suszone. Dusimy przez kilka minut, aż sos się zredukuje.  Na talerzu układamy niewielką ilość cebulki, na niej przygotowaną polędwicę. Podajemy z duszonymi kasztanami.

Smacznego!

Teo Vafidis

 




Galeria przepisu





PRZEPIS SZEFA