SPONSORZY 2012

  • Oerlemans Foods Polska, Strzelno
  • Winterhalter Gastronom Sp. z O.O. - zmywarki przemysłowe dla gastronomii.
  • Prymat
  • alva.pl
  • WELMAX
  • WELMAX

KALENDARZ

Kwiecień 2017
PoWtŚrCzPtSoNd
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

SOCIAL MEDIA

PRZEPISY

Krewetka na pęczaku ze smardzami

Środa, 04-07-2012

Składniki na 4 porcje:

  • 8 krewetek surowych 16/20
  • 4 plasterki specku
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 20 g suszonych smardzów
  • 1 mała cebula
  • 100 g masła
  • natka pietruszki
  • 2 gałązki tymianku
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Smardze namoczyć w zimnej wodzie. Po napęcznieniu oczyścić dokładnie, aby usunąć piasek i zanieczyszczenia. Pęczak wypłukać, wsypać do posolonego wrzątku, ugotować na sypko i odcedzić. Krewetki obrać ze skorupek (mrożone najpierw rozmrozić). 4 krewetki owinąć plastrem specku.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić, następnie dodać ugotowany pęczak, delikatnie przesmażyć. Osobno podgrzać na sklarowanym maśle smardze.

Patelnię grillową rozgrzać i usmażyć na niej owinięte w speck krewetki. W połowie smażenia dodać krewetki nie zawinięte - te po usmażeniu pokroić w kawałki i wymieszać z pęczakiem i posiekaną natką pietruszki.

Na talerz wyłożyć porcję pęczaku z kawałkami krewetek i natką. Na wierzch ułożyć krewetkę zawiniętą w speck. Dekorować podsmażonymi na maśle smardzami i tymiankiem.

Rafał Targosz




Galeria przepisu





PRZEPIS SZEFA