Kwiecień 2017

Od kiedy działa Fundacja Klubu Szefów Kuchni?

Fundacja KSK założona została w 2008 roku przez istniejącą wcześniej Kapitułę Klubu Szefów Kuchni. Zarząd Fundacji składa się z trzech osób, zaś Radę Fundacji stanowi piętnastu szefów kuchni - założycieli KSK.

Czym zajmuje się Fundacja Klubu Szefów Kuchni?

Podstawowe cele Fundacji KSK to:

• kultywowanie narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych,
  • uzupełnianie wiedzy i umiejętności zawodowych członków Klubu Szefów Kuchni,
  • organizowanie oraz pomoc w przeprowadzaniu pokazów, szkoleń, konkursów i wystaw,
  • dążenie do zapewnienia właściwych warunków zawodowych kucharzom i cukiernikom, zarówno na terenie zakładów pracy, jak i podczas zawodów,
  • integrowanie całego środowiska szefów kuchni oraz osób współpracujących z nim,
  • poprawianie warunków polskiej gastronomii,
  • kreowanie dobrych kulinarnych wzorców poza granicami Rzeczpospolitej,
  • rozwijanie rodzimej gastronomii działanie na rzecz organizacji, których celami statutowymi jest szeroko pojęta działalność mająca na celu umacniania polskiej tradycji kulinarnej,
  • wspieranie działań i współpraca na zasadach partnerskich ze wszystkimi stowarzyszeniami, skupiającymi w swych szeregach szefów kuchni i cukierni oraz kucharzy i cukierników z całej Polski,
  • promowanie i wspieranie polskiej gastronomii w kraju i zagranicą,
  • upowszechnianie wiedzy o gastronomii,
  • ochrona interesów zawodowych i gospodarczych środowisk związanych z gastronomią,
  • promowanie wydawnictw fachowych.

Czym Fundacja Klubu Szefów Kuchni różni się od innych stowarzyszeń branży gastronomicznej?

Fundacja KSK skupia najlepszych szefów kuchni w Polsce, nierzadko będących również działaczami innych organizacji branżowych. Fundacja Klubu Szefów Kuchni promuje najbardziej utalentowanych mistrzów kucharskich w Polsce, kierując się zasadami:

1. Członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni i aspirujący do tego grona swoim zachowaniem reprezentują Klub w sposób godny i nieskazitelny.
  2. Edukacja młodych kucharzy jest dla nas priorytetem: im lepsze zawodowo będzie młode pokolenie, tym wyższy poziom będzie polskiej gastronomii.
  3. Gotujemy w różnych stylach, jednak kuchnia polska jest dla nas podstawą i punktem wyjścia. Znamy ją doskonale i wykorzystujemy jako źródło inspiracji.
  4. Członkowie Fundacji KSK wspierają się wzajemnie w akcjach i działaniach, podejmowanych zbiorowo oraz indywidualnie. Siłą Klubu jest siła jego członków, dlatego wzajemne poparcie i promocja jest działaniem na rzecz Fundacji i całego środowiska gastronomicznego w Polsce.

Jak można zostać członkiem Fundacji Klubu Szefów Kuchni?

By zostać członkiem Fundacji KSK, należy wykazać się przynajmniej pięcioletnim doświadczeniem w zawodzie szefa kuchni, liczącymi się wyróżnieniami w konkursach kulinarnych w Polsce i zagranicą, oraz ambitnym, kreatywnym i wszechstronnym podejściem do zawodu szefa kuchni. Wymagana jest również pisemna rekomendacja z uzasadnieniem kandydatury, zgłoszona przez przynajmniej trzech członków Rady Fundacji KSK.

W roku 2010 Zarząd Fundacji KSK nie przewiduje poszerzenia klubu o nowych kandydatów.

W jaki sposób można wspomóc działania Fundacji?

Fundacja KSK jest otwarta na współpracę z firmami, działającymi w branży HoReCa. Porozumienia ze sponsorami każdorazowo zawierane są indywidualnie, i tworzone na zasadzie przejrzystej umowy. W zamian za współpracę, sponsor Fundacji KSK otrzymuje prawo do posługiwania się tytułem Sponsora - Partnera KSK, oraz - w ramach zawartej umowy - prawo do wykorzystania logotypu i nazwy Fundacji. W sprawach związanych ze sponsoringiem i partnerstwem z Fundacją KSK prosimy o kontakt: ksk@fundacja-ksk.pl, promocja@fundacja-ksk.pl.

W jaki sposób otrzymać można Rekomendację Fundacji Klubu Szefów Kuchni?

Fundacja KSK rekomenduje najlepsze produkty i marki, działające na rynku polskim. Rekomendacja poprzedzona jest serią testów ubiegającego się o rekomendację produktu, przeprowadzanego przez członków KSK. Kryteria obiektywne (ocena pochodzenia - uprawy, hodowli etc) mają wagę równą subiektywnym - smakowi, prezentacji, możliwości wykorzystania. Rekomendacja Fundacji KSK, podkreślająca najwyższą jakość rekomendowanego produktu, pomaga firmie w zdobyciu nowych klientów, dodając marce wiarygodności. Produkt rekomendowany ma prawo do wykorzystania logotypu i nazwy Fundacji na zasadach, określanych każdorazowo przez indywidualnie tworzoną umowę. W sprawach związanych ze rekomendacją produkty lub marki przez Fundacją KSK prosimy o kontakt: ksk@fundacja-ksk.pl, promocja@fundacja-ksk.pl.