Czerwiec 2016

CZŁONKOWIE

Jerzy Pasikowski

Prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni, znany jest przede wszystkim jako organizator strony merytorycznej i przewodniczący jury większości konkursów kulinarnych w Polsce, począwszy od 1991 roku.

Karierę gastronomiczną rozpoczął w rodzinnej Warszawie, po ukończeniu Technikum Gastronomicznego na ulicy Poznańskiej. Lata 1977-1992 to praca w kuchniach hoteli "Orbis" takich jak "Europejski", "Vera" i "Solec". Kolejne bardzo istotne doświadczenia kulinarne, mające wpływ na dalszą karierę zawodową, to ośmioletnia praca jako sous chef de cuisine z francuskimi szefami kuchni w warszawskim hotelu "Mercure - Fryderyk Chopin". Dzięki temu poznał zasady kuchni francuskiej oraz organizację pracy bezpośrednio od szefów kuchni z Prowansji, Paryża i Alzacji.

Następnym bardzo bogatym doświadczeniem była praca w Pałacu Sobańskich, siedzibie Klubu Polskiej Rady Biznesu: miejsce, które wiąże się z inicjatywą i powstaniem Polskiej Rady Kulinarnej, powołanej do życia w dniu 24 stycznia 2001 roku. Jerzy Pasikowski był jego głównym pomysłodawcą i założycielem.

Kolejny etap zawodowej kariery to Hotele Warszawskie "Syrena" w, których praca powiązana była z jego autorskim projektem technologicznym całej gastronomii odrestaurowywanego hotelu "Polonia". Projekt technologiczny Jerzego Pasikowskiego uzyskał pełną akceptację w konkursie ofert złożonych przez takich potentatów hotelarsko gastronomicznych jak Marriott i sieć hoteli austriackich. Ponadto praca w Hotelach Warszawskich "Syrena" to nadzór i organizacja pracy w czterech różnych kuchniach hotelowych w centrum Warszawy, a od chwili otwarcia hotelu po remoncie Pasikowski pracował tam jako Szef Kuchni. Innym ogromnie ważnym doświadczeniem zawodowym była praca jako Produkt Manager w firmie cateringowej "Sodexho".

Jerzy Pasikowski to uczestnik i laureat wielu konkursów krajowych i zagranicznych takich jak:

• GASTROPRAG (1986) w Pradze Czeskiej, gdzie zdobył indywidualnie dwa brązowe i jeden srebrny medal oraz medal złoty w konkurencji drużynowej (w konkursie uczestniczyło 500 zawodników z 27 krajów świata);
  • XII Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny PZH w Zakopanem (1993), gdzie zdobył Grand Prix;
  • XIII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny PZH w Gdyni, gdzie zdobył srebrny medal;
  • Puchar Świata w Luksemburgu (2002), gdzie zdobył brązowy medal uczestnicząc jako kapitan i trener ekipy narodowej seniorów.

Wieloletnie doświadczenie jako uczestnik bardzo różnych konkursów pozwoliło na podjęcie się zadania organizacji konkursów od strony merytorycznej. Od 1997 roku Jerzy Pasikowski występuje bardzo często w roli przewodniczącego jury oraz osoby określającej merytoryczne zasady prawie wszystkich regulaminów konkursów kulinarnych - począwszy od XIV Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego PZH w Krakowie, poprzez konkursy o Trofeum "Zielonej Czapki Bonduelle", Konkursu Młodych Talentów "L'art de la cuisine Martell", Konkursu Potraw Regionalnych, Profesjonalisty Roku "Polish Prestige Hotels & Resorts", Konkursu Plenerowego "Kartofel Party", Mistrzostw Polski w Potrawach Ryb Grillowanych "Sielawa Blues", Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej, Konkursy "Black Box", Festiwalu Kuchni Kresowej, Festiwalu Kuchni Greckiej, Olimpiady Smaku i wiele innych.

Jerzy Pasikowski to uczestnik wielu plenerowych wydarzeń kulinarnych - nie tylko w Polsce ale i zagranicą, które pozwalają na zdobywanie kolejnych doświadczeń zawodowych. To również autor licznych publikacji prasowych o tematyce gastronomicznej, w których dzieli się swoimi doświadczeniami zawodowymi i sekretami kulinarnymi, jak również współautor książki "Kucharz & Gastronom". Ponadto Jerzy Pasikowski był wieloletnim czynnym uczestnikiem Komisji Gastronomicznej Polskiego Zrzeszenia Hoteli oraz wykładowcą w Wyższej Szkole Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie.

Od 1996 roku uczestniczy w programie TVP1 "Kawa czy Herbata" jak również w innych telewizyjnych programach kulinarnych w TVP1, TVP2, TVN i Polsat. Stale współpracuje z Polskim Radiem program 1 i 3 oraz radiem VOX FM.

W celu zdobywania coraz większej wiedzy kulinarnej i przekazywaniu jej młodym adeptom sztuki kulinarnej uczestniczy w różnego rodzaju szkoleniach, związanych z nowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi w gastronomii i hotelarstwie we Francji, Niemczech, Hiszpanii, Luksemburgu i USA.