SPONSORZY 2012

  • Oerlemans Foods Polska, Strzelno
  • Winterhalter Gastronom Sp. z O.O. - zmywarki przemysłowe dla gastronomii.
  • Prymat
  • alva.pl
  • WELMAX
  • WELMAX

KALENDARZ

Wrzesień 2014
PoWtŚrCzPtSoNd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

SOCIAL MEDIA

SZCZEGÓŁY

Premiera Księgi Szefów Kuchni

Środa, 25-09-2013

25 września najlepsi kucharze w Polsce zaprezentowali wyjątkową książkę. Tego dnia na konferencji prasowej w restauracji Sowa & Przyjaciele odbyła się premiera Księgi Szefów Kuchni.  

ksiega.szefow006
 
 
Oczywiście takiego wydarzenia kulinarno-kulturalnego nie można było przegapić. Progi restauracji Sowa & Przyjaciele przestąpiło wiele znakomitości ze świata gastronomii, showbiznesu i mediów.

ksiega.szefow001  ksiega.szefow007  ksiega.szefow008
ksiega.szefow003  ksiega.szefow011
 
Szefowie dumnie prezentowali swoje wspólne dzieło. W końcu jedną z najważniejszych i najprzyjemniejszych czynności  jaką zajmuje się bez wątpienia praktycznie każdy jest gotowanie. 
- Jestem przekonany, że te przepisy oraz porady i triki kulinarne pomogą w rozwiązaniu typowych, drobnych kłopotów w kuchni, tak aby nie tylko jedzenie, ale i samo gotowanie stało się przyjemnością oraz ciekawą formą spędzania czasu – przekonuje Jerzy Pasikowski, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

ksiega.szefow009  

Szesnastu wybitnych mistrzów kulinarnych, wielokrotnie nagradzanych i utytułowanych przekazało do książki swoje niecodzienne przepisy. „Księga Szefów Kuchni”prezentuje współczesne trendy w kuchni polskiej i różnorodność kunsztu kulinarnego szefów: od podejścia tradycyjnego do bardzo nowoczesnych rozwiązań z kuchni molekularnej. Przeznaczona jest dla wszystkich miłośników gotowania, którzy sztukę kulinarną traktują z prawdziwą pasją i zawsze chętnie doskonalą swoje umiejętności. Znajdą oni w książce blisko 150 pięknie zilustrowanych przepisów na oryginalne i wyśmienite dania takie jak grasica cielęca z borowikami i chałką, polędwiczka w kruszonce ziołowej czy pierogi z kaszanką okraszone cebulą i kawałkami dyni. Wraz z przepisami na wykwintne desery książka stanowi podstawę do przygotowania wielu uroczystych obiadów i kolacji, które wzbudzą podziw gości.

ksiega.szefow002  ksiega.szefow005

ksiega.szefow004

 

O autorach:

 

ROBERT SOWA - znany kucharz, autor książek kulinarnych i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej. Kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce oraz juror i reprezentant na polskich konkursach kulinarnych. Szef kuchni i właściciel restauracji Sowa & Przyjaciele na warszawskim Mokotowie.

 

JERZY PASIKOWSKI - prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Pomysłodawca i założyciel Polskiej Rady Kulinarnej. Uczestnik i laureat wielu konkursów krajowych i zagranicznych. Autor licznych publikacji prasowych o tematyce gastronomicznej. 

WALDEMAR HOŁÓWKA – właściciel Firmy Handlowo-Usługowej HOL SON GROUP. Członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

WIESŁAW BOBER – dyrektor Gastronomii i zastępca dyrektora hotelu „Verde Montana” w Kudowie-Zdroju. Przez wiele lat był szefem kuchni w hotelu „Villa Verde” w Zawierciu. Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Współtwórca i wiceprezes Stowarzyszenia Turystyki i Biznesu w Kudowie-Zdroju.

MARCIN BUDYNEK – szef kuchni i dyrektor Działu Gastronomii w hotelu „Warszawa” w Augustowie. Założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Założyciel i członek Klubu Szefów Kuchni. Laureat licznych konkursów.

TOMASZ JAKUBIAK - kucharz i dziennikarz kulinarny. Ekspert i doradca kulinarny. Właściciel sieci restauracji kuchni meksykańskiej S’poco Loco. Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

TOMASZ DEKER – mistrz cukiernictwa, współwłaściciel sieci cukierni „T. Deker Patissier & Chocolatier”. Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP. Reprezentant kraju oraz trener kadry narodowej w międzynarodowych olimpiadach kulinarnych.

TEO VAFIDIS - z pochodzenia Grek, z zawodu – szef kuchni, ekspert i doradca kulinarny, z pasji – ambasador kultury i kuchni greckiej. Członek Kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Honorowy Członek Chef’s Club Grecji.

STEFAN BIREK - pierwsze szlify w zawodzie zdobywał w jednej z najlepszych restauracji - „Bazyliszek” na rynku Starego Miasta w Warszawie. Swoją wiedzę i doświadczenie pogłębiał w Zjednoczonych Emiratach Arabskich i w Austrii. Laureat licznych konkursów organizowanych przez Polskie Zrzeszenie Hoteli, obecnie juror.

KONRAD BIREK – zamiłowanie do gotowania zaszczepił mu ojciec, Stefan Birek. Szef kuchni w autorskiej restauracji Roberta Sowy „Sowa & Przyjaciele” w Warszawie. Laureat licznych konkursów, m.in. zdobywca tytułu Profesjonalisty Roku w 2002 i 2005 r.

MICHAŁ GÓRECKI – szef kuchni w warszawskiej restauracji „Endorfina Foksal” w zabytkowym Pałacu Zamoyskich. Członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Uczestnik i laureat wielu konkursów kulinarnych, m.in.: „Kuchnia Polska wczoraj i dziś” i „Kulinarny Puchar Polski”.

PRZEMYSŁAW KLIMA - chef w restauracji „Sowa & Przyjaciele”. Doświadczenie w gastronomii zdobył w konkursach i stażach, m.in. w restauracji „Noma” 2 gwiazdki Michelin, która trzy razy z rzędu została uznana za najlepszą restaurację na świecie.

KRZYSZTOF KOPCIŃSKI - szef cukierni w restauracji „Sowa & Przyjaciele”. Członek Ogólnokrajowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Doświadczenie zdobywał praktykując w cukierni Stefana Górskiego na warszawskim Zaciszu.

JAN KUROŃ – szef kuchni we własnej firmie. Szkoli młodych adeptów sztuki kulinarnej. Przez wiele lat pracował w firmach cateringowych oraz restauracjach w Warszawie. Gotował wraz z bratem w serii programów „Kuroniowie rozgryzają” w Kuchnia TV,  współpracował także z TVN, obecnie gotuje w TVP2.

JAROSŁAW WALCZYK - mistrz kulinarny. Właściciel i główny szef kuchni restauracji „Walczyk Smaków” w Gdyni. Współzałożyciel, fundator i sekretarz generalny Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych

ARTUR ŚWIERŻEWSKI - szef kuchni hotelu „Trylogia”. Członek: Fundacji Klubu Szefów Kuchni, SK BANKU, kół łowieckich „Wrzos” i „Jeleń” oraz Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości. Promuje dziczyznę i dary polskich lasów. Bierze także czynny udział w imprezach propagujących zdrową żywność.

 




Galeria wydarzenia


Kliknij aby powiekszyc obrazek



PRZEPIS SZEFA