BlogerChef wydaje książkę!
Sobota, 19-01-2013
W Nowym Roku czeka nasnie tylko pięć półfinałów konkursu BlogerChef i Wielki Finał. Powstanie teżksiążka z konkursowymi przepisami blogerów. Publikacja ukaże się wpaździerniku, nakładem wydawnictwa MUZA.
Pierwszy półfinał BlogerChef'ajuż wkrótce!
Już za nieco ponad dwa tygodnie, ośmiu wybranych blogerów kulinarnych, czeka półfinałowe gotowanie w ramach konkursu BlogerChef. Pierwsza odsłona tej nowatorskiej inicjatywy odbędzie się w ekskluzywnym hotelu Mistral Sport w Gniewinie k. Gdańska (http://hotelmistralsport.pl/)– centrum pobytowym reprezentacji Hiszpanii podczas EURO 2012.
- W sobotę, 19 stycznia br., blogerzy będą przygotowywać swoje popisowe dania główne oraz przystawki lub desery, w czteroosobowych grupach. Oceniać będziemy nie tylko wartość estetyczną i smakową zaproponowanych dań, ale także umiejętność organizacji pracy – mówi przewodniczący jury Mirek Drewniak. Praca szefa kuchni to dużo więcej niż gotowanie. Polega na właściwej koordynacji działań zespołu, działającego pod presją czasu – dodaje juror Jarosław Walczyk.
Przygotowania dopółfinałów trwają
- Nie chcemy aby konkurs BlogerChef sprowadzał się jedynie do rywalizacji. Konkursowe gotowanie będzie tylko elementem spotkania blogerów - zapewniaKatarzyna Szatkowska – organizatorka projektu. W wieczór poprzedzający półfinał planujemy umożliwić blogerom integrację i zapewnić dobrązabawę. Urządzimy małe warsztaty kulinarne pod hasłem kuchni hiszpańskiej.Wspólnie przygotujemy m.in. tradycyjne hiszpańskie ciasto i niecodzienne tapas.
Książka z przepisami BlogerChef'a
To jednak nie koniec niespodzianek dla blogerów kulinarnych.Na wszystkich półfinalistów i finalistów konkursu czeka dodatkowa nagroda. Jestnią publikacja przepisów w książce podsumowującej projekt BlogerChef. Będzie to elegancki, ponad dwustustronicowy album, który pojawi się na rynku w październiku, nakładem wydawnictwa MUZA.Znajdą się w nim receptury na przygotowane przez uczestników przekąski, dania główne i desery oraz ich sylwetki i prezentacje blogów. A także zdjęcia z półfinałów i spotkania finałowego. – wylicza Marek Bielski, organizator konkursu. Mamy nadzieję, że spełnimy marzenie wielu blogerów, jakim jest wydanie książki.
- Cieszę się ogromnie,że będziemy pracować z liderem branży wydawniczej – wydawnictwem MUZA.Stworzenie dobrej książki kucharskiej to spore wyzwanie, ale na pewno zakończysię sukcesem. Myślę, że wiele osób chętniej skorzysta z przepisów blogerów znanych z sieci, niż anonimowych, zagranicznych autorów. – mówiKatarzyna Szatkowska, redaktorka albumu. Prócz tradycyjnej, drukowanej wersji książki powstanie również ebook.
Blogerzy o książce
Bartek Usydus (http://przepisy.com/) - Pomysł konkursu kulinarnego dla blogerów to moim zdaniem strzał w dziesiątkę. A zebranie najlepszych przepisów i wydanie książki to dodatkowa wspaniała nagroda dla blogerów oraz ciekawa propozycja dla czytelników. Cieszę się, że moje przepisy również zostały docenione i znajdą się w książce. Sam, jeżeli szukam jakiegoś przepisu to zazwyczaj przeglądam blogi, a nie bezimienne, anonimowe duże serwisy z przepisami. Mam pewność, że autor starannie opisał przepis, sprawdził go, a zdjęcie prezentuje dokładnie to danie, które zostało przygotowane. Dlatego przepisy blogerów zdobywają coraz większą popularność, cieszą się zaufaniem czytelników, a książka powstała w oparciu o ich dania z pewnością wyróżni się na tle innych kulinarnych pozycji.
Jolanta Perz-Straga (http://straga.pl/) - Pomysł z wydaniem książki BlogerChefa bardzo mi się spodobał. A jeszcze bardziej to, że ja i mój blog się w niej znajdziemy. Ostatnio różne wydawnictwa dostrzegły, że blogi kulinarne są „natopie" i cieszą się sporym zainteresowaniem czytelników. Powstało więc kilka tego typu publikacji, różnej jakości. Cieszę się, że za wydanie książki BlogerChef'a odpowiada Wydawnictwo Muza S.A, które znane jest z tego, że wydaje publikacje albumowe, z pięknymi zdjęciami, doskonałe pod względem merytorycznym.Wiem, że warto było przystąpić do I edycji konkursu BlogerChef.
Fanpage konkursu: https://www.facebook.com/blogerchefpl
Strona internetowa konkursu: http://www.blogerchef.pl/#!/o-konkursie
Patronat honorowy nad konkursem sprawuje Fundacja Klubu Szefów Kuchni
Patronat medialny: Smaker.pl, Internia.pl, NaszeMiasto.pl, PolskaGotuje.pl, JedzJedz.pl,NewsGastro.pl, Horeca.pl
Partnerzy: Kenwood, Stalgast, Fiskars, Big Green Egg, BGH Network, wydawnictwo MUZA
Sponsorzy: Winiary, Kenolux, QAFP, Ole!, Jan Niezbędny
Organizatorzy:
Katarzyna Szatkowska – dietetyk, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku" (www.wkrainiesmaku.pl).Zajmuje się organizowaniem i prowadzeniem wydarzeń kulinarnych oraz o tematyce żywieniowej. Ponadto jest ekspertem - dietetykiem portalu opiekanadchorym.pl i doktorantką na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu.
Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie" (www.DocenPolskie.pl), którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie" zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.