I półfinał BlogerChef'a - w barwach mistrzów EURO 2012
Sobota, 19-01-2013

I półfinał BlogerChef'a - w barwach mistrzów EURO 2012
Od niespełna miesiąca blogerzy kulinarni mogą zgłaszać swojepropozycje dania głównego i przystawki lub dania głównego i deseru inspirowanego kuchnią śródziemnomorską. Spośród przesłanych przepisów wybranych zostanie osiem. Ich autorzy będą mieli okazję wspólnie ugotować zgłoszone dania.Pod okiem znanych szefów kuchni – Mirka Drewniaka oraz Jarosława Walczyka.
Gotowanie w barwach Hiszpanii
Półfinałowe gotowanie blogerów odbędzie się w czterogwiazdkowym hotelu Mistral Sport w Gniewinie k. Gdańska (http://hotelmistralsport.pl/). Jest on częścią centrum konferencyjno-sportowego, które gościło reprezentację Hiszpanii podczas EURO2012. Malowniczo położony ośrodek zachwyca swym wystrojem – utrzymanym wbarwach Mistrzów Europy i Świata w piłce nożnej. Myślę, że tak piękne miejsce będzie sprzyjało nie tylko konkursowemu gotowaniu, ale i integracji blogerów. Hotel ma niesamowity klimat. Nie brakujew nim miejsca by zaszyć się na herbatkę połączoną z wymianą kulinarnych doświadczeń, mówi organizatorka BlogerChef'a Katarzyna Szatkowska.
Jeszcze sporo przednami
- Cieszymy się, że konkurs spodobał się blogerom. Wdzięczni jesteśmy również restauracjom, szefomkuchni, naszym patronom medialnym oraz partnerom za chęć współpracy. To dzięki nimprzygotujemy jeszcze sporo niespodzianek dla uczestników – zapowiada MarekBielski, organizator konkursu.
Do zobaczenia w Gniewinie
Nie pozostaje zatem nic innego jak przypomnieć blogerom kulinarnym, że do końca listopada mogą przesyłać przepisy na dania i desery kuchni śródziemnomorskiej, korzystając z aplikacji konkursowej dostępnej podadresem: https://www.facebook.com/blogerchefpl.A następnie stworzyć je w Gniewinie, w murach komfortowego hotelu i restauracji Mistral Sport – wnętrza, które sprzyja wyzwalaniu nowych pomysłów i pozytywnej energii oraz rozwijaniu kulinarnej pasji. Ponieważ kuchnia hotelu Mistral Sport specjalizuje się w daniach kuchni hiszpańskiej, uczestnicy konkursu będą mieli okazję wiele się o niej dowiedzieć. A wszystko już 19 stycznia 2013 r.
---
Blogerzy o konkursie:
Adrianna Łabęda (http://karmel-itka.blogspot.com/): Konkurs BlogerChef to prawdziwa gratka dlablogerów. Sama jestem jedną z nich i oczywiście, biorę udział w konkursie. Wedługmnie jest to konkurs na najwyższym poziomie, przygotowany z rozmachem.Strasznie podoba mi się koncepcja całego przedsięwzięcia. Myślę, że BlogerChef daje naprawdę wspaniałą okazję na pokazanie swoich umiejętności, w połączeniuze świetną zabawą, pasją blogerów kulnarnych i nutką rywalizacji. Każdy może się wykazać, udowodnić co potrafi i pokazać, że zna się na kuchni. Do tego wspaniałe nagrody. BlogerChef to inspirująca przygoda!
Marioła Grzęda (http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/): Zdecydowałam się na udział w konkursie bogotowanie jest moim konikiem, pasją. I chcę ją rozwijać. Połączenie warsztatówi rywalizacji to świetna okazja do nauki oraz doskonalenia swoich umiejętności.Zwłaszcza, że oceniać nas będą profesjonaliści. Ten konkurs daje możliwośćpoznania smaków świata oraz ciekawych miejsc, ponieważ każdy etap to kuchniainnego regionu. Poza tym spotkania będą się odbywać w różnych miastach. Mamnadzieję na dobrą zabawę i poznanie ludzi zakręconych na punkcie kulinariów takjak ja. Dla mnie będzie to przede wszystkim nauka połączona z dobrą zabawą. Będę robić to co kocham. Czyli gotować.
Grażyna Cholewicka (http://grazynagotuje.pl/): Konkurs „Bloger Chef" to dobry sprawdzianumiejętności dla blogerów kulinarnych, poza tym okazja do spotkań z innymi blogerami i wspólnego gotowania. Początkowe zadania polegają na napisaniu przepisu i dołączeniu do niego zdjęć – czyli tego, co robimy w notce na blogu. Tyle, że poddajemy to ocenie jury i możemy się dowiedzieć, co o naszych przepisach sądzą fachowcy.Dalsze etapy będą polegać na gotowaniu na żywo. To ciekawe doświadczenia - wcielić się na chwilę w rolę szefa kuchni i mieć do dyspozycji zespół gotujący dania z naszych przepisów albo być członkiem takiego zespołu i wspólnie pracować na sukces grupy.
Fanpage konkursu:https://www.facebook.com/blogerchefpl
Strona internetowa konkursu: http://www.blogerchef.pl/#!/o-konkursie
Patronat honorowy nad konkursem sprawuje Fundacja Klubu Szefów Kuchni www.fundacja-ksk.pl
Patronat medialny: Smaker.pl, Internia.pl, NaszeMiasto.pl, PolskaGotuje.pl, JedzJedz.pl, NewsGastro.pl, Horeca.pl
Partnerzy: Kenwood, Stalgast, Fiskars, Big Green Egg
Sponsorzy: Winiary, Kenolux, QAFP
Organizatorzy:
Katarzyna Szatkowska – dietetyk, autorka bloga kulinarnego „WKrainie Smaku" (www.wkrainiesmaku.pl).Zajmuje się też organizowaniem i prowadzeniem wydarzeń kulinarnych oraz o tematyce żywieniowej. Ponadto jest ekspertem-dietetykiem portalu opieka nad chorym.pl i doktorantką na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu.
Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie" (www.DocenPolskie.pl),którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnychna polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie"zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.
Mirek Drewniak - Znany jest doskonale bywalcom restauracji na Śląsku jako kucharz i szef kuchni hotelu Noma Residence koło Tychów, której sukces współtworzył w latach 1993-2005. Karierę gastronomiczną rozpoczął w rodzimym Bielsku-Białej, gdzie stawiał pierwsze kroki w kuchniach mocno obleganych restauracji. W latach 1987-1992 podróżował we współpracy ze znanym biurem podróży, przywożąc z wojaży coraz to nowsze i ciekawe doświadczenia kulinarne.
Efektem podróży są "Przewodniki Kulinarne" - spisane przez Mirka Drewniaka kulinarne wrażenia, których doświadczył w swoich kontaktach z kulturami innych krajów. Dziewięć książek - Polska, Włochy, Grecja, Hiszpania, Francja, Węgry, Bułgaria, Kraje arabskie i Chorwacja, a w każdej ponad sto autorskich przepisów, w których każdy kucharz-amator znajdzie coś dla siebie, korzystając w większości przypadków z polskich produktów. W swoich książkach Mirek opisuje także zwyczajowe święta i typowe zabawy których opisy są dowodem na fascynacje podróżami i kulinariami innych krajów. Do listy książkowych sukcesów należy dodać "Gotowanie na parze". Obecnie pracuje na nad przewodnikiem potraw bożonarodzeniowych, który wkrótce pojawi się w księgarniach.
Mirek Drewniak to członek kapituły elitarnego Klubu Szefów Kuchni, prezes i współzałożyciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni - oddziału śląskiego. Organizator gastronomii podczas dużych imprez sportowych (takich jak Puchar Świata w skokach narciarskich, Letnie Grand Prix) czy rekreacyjnych, jak Polskie Dni w Maso Corto i Kaprun.